Min bloggliste

tirsdag 16. oktober 2012


HVORDAN LAGE MARSIPANKAKE


Etter ønske fra flere lesere om oppskrift og fremgangsmåte på marsipankaken som jeg la ut på bloggen fra 
Frida sin 1 års dag, har søsteren min vært så snill og laget et innlegg til dere, la dere inspirere av kakebaking, det gjør hvertfall jeg. 

Dette er et generellt innlegg av hvordan hun lager sine marsipankaker, den
er ikke rettet mot akkurat denne kaken, men fyll og
fremgangsmåte blir stort sett den samme!



ENJOY.

Skal du lage fine marsipankaker, må du ha god tålmodighet og godt verktøy;). Du begynner først med å lage to sukkerbrød. Følg en oppskrift du liker godt, selv bruker jeg litt potetmel i dem så dem blir litt stivere og litt mer motstandsdyktige. Jeg bruker mye nettbakerns populære sukkerbrødJ




Stek et eller 2 alt etter hvilke kake du skal lage. La dem avkjøle godt før du deler dem, jeg deler dem i tre, så jeg får to lag med fyllJ

 Jeg fyller dem ofte med ett lag med bringebærmousse og ett lag med vaniljekrem, blandet med litt krem med masse hakket sjokolade, kan bruke den sjokoladen man liker best. Dette har blitt en standard som de fleste liker. Men alt av fyll går an, her er det bare fantasien som stopper.

Første laget har jeg en mousse ,oppskrifter under

Oppskrifter på bringebærmousse som er veldig enkel og lage:

1.        200 g bringebær, avrunnet

2.        1-2 dl melis etter smak

3.        1/2 beger kesam vanilje

4.        1/3 l fløte



1.       Mos bringebær sammen med melis. Rør i kesam.

2.       Pisk fløten helt stiv og bland forsiktig i bringebærblandingen med en slikkepott til alt er blandet.

3.       Den stivner litt etter et par timer i kjøleskap men kaken kan fylles med en gang.

Alernativ 2:

1.    1 Pk Bringebærgele 

1 Pk fløte (3 dl)


Lag gele etter oppskrift, men når den begynner å stivne( den skal enda skli, ellers blir det klumper) piskes den luftig og lett,
den skal bi helt rosa. Pisk deretter fløten til krem og vend den inn i geleen.



Kan varieres med andre smaker om ønskelig.



Jordbærfromasj hvis noen liker det best:

Jordbærkrem:

300 g frosne jordbær 
5 ss sukker 
3 gelatinplater 
3 dl fløte

Fremgangsmåte

Tin bærene og kjør dem sammen med sukkeret i en hurtigmikser. 
Gni jordbærpureen igjennom en sil hvis du vil fjerne frøene. 
Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 6 minutter. Varm opp en liten mengde jordbærpure i en liten kasserolle. Klem vannet godt ut av geltinplatene og løs dem opp i den varme jordbærpureen. Trekk kaserollen vekk fra varmen og rør inn resten av jordbærpureen. 
Hell alt over i en bolle. Pisk fløten til krem og vend den, litt etter litt, inn i jordbærpureen. 
Obs: Jorbærpureen må ikke være varm når du tilsetter kremen. 
Da smelter krem og mister masse volum, og resultatet blir en veldig tung jordbærkrem.



2 laget har jeg en pakke vanlig piano og en halv boks pisket kremfløte.




Vend den piskede kremfløten inn i vaniljekremen,  ikke pisk hardt da vil dette bli veldig flytende.  Ha oppi ønsket mengde sjokoladebiter om ønskelig





Når du fyller kaken er det veldig lurt og bruke noe som heter dik. Du fyller en sprøytepose og bruker en stor rund tip. Spruter dette rundt kantene på kaken som vist under. dynk gjerne kaken med litt melk innforbi kanten, ikke helst ytterst. Du bør dynke kaken for å få den saftige smaken.





Dik er for å slippe at fyllet siger ut av kaken og danner bulker i marsipanen. Så dette er alt etter hvor nøyen man er. Fyll firkanten inni. Dikk lager jeg ofte av smørkrem med meierismør slik at denne blir ganske hard når den setter i kjøleskap. Smørkrem finner man masse oppskrifter av på nettet. Icing kan også brukes.



Når man har fylt begge lagene og fått kaken på fat bør smører man inn hele kaken med ett tynt lag krem for å få feste til marsipanen









Da er kaken klar til å bli trukket med marsipan.

Kna marsipanen i den fargen du ønsker. Jeg bruker å kjøpe marsipanen på rema 1000, tror den koster 15 kr for en ”pølse” veldi god marsipan og jobbe med. Jeg har den i mikroen noen sekunder før jeg tilsetter farge, da er den mykere å jobbe med. Jeg bruker wiltons pastafarger, eller wilton white som man får kjøpt i de fleste kakebutikker.

 www.cacas.no og www.kakeboksen.no er gode sider for kjøp av verktøy og farger.






Bruker veldig små mengde til å begynne med å spe på med litt og litt farge til du får den fargenyansen du ønsker. Bruker gjerne plastikk hansker eller brødposer på henda for dette setter farge!!



Når marsipanen er ferdig farget og har har hvilt litt etter all knaingen er det tid for å trekke kaken, som alltid er like spennende. Et must når du skal trekke marsipanlokket er

·         Bakematte i silikon

·         Silikonkjevle eller rolling pin som det heter

·         Smoother

Bakemattene i silikon og silikonkjevler, fås kjøpt på de fleste kjøkken butikker  også europris har slike sett som fungerer utmerket.

Ett tips for å få marsipanlokke fint på kaken er å rulle den inn på kjevlen slik som vist under.

                                                                                                                                   

Pass på å ikke kjevle det altfor tynt da er det veldig lett å få hull og rifter som ikke er særlig pent. Gå så over med smoother for å jevne ut og for å få marsipanen slettest mulig. Dette kan være en utfordring de første gangene, men øvelse gjør mester;)

                                                                                                                             




Pass alltid på å kjevle marsipanlokket stort nok , bedre med alt for stort en altfor lite. Jeg pleier og kna 2 til 2,5 pølser med marsipan til ett lokk. Alt etter hvor stor kake man lager.

Bruk en skarp kniv og skjær nede langs kanten for å fjerne overflødig marsipan.

Vips så har du ett flott utgangspunkt til pynting. Kjøp border eller lignende for å dekke skøytene nederst, slike bord utstikkere, perleborder ++ fås kjøpt på kakeboksen.no




Skjær ut og lim rundt kanten nede med spiselig lim.

Skal man lage to etg, er det viktig og lage støtte i første etg før man setter på etg nr 2 slik at ikke kaken siger sammen.



Kjøp dowels eller pilarer som det heter og stikk nedi kaken





Plasser så ett tynt kakebrett  i ønsket størrelse oppå pilarene før du setter på etg nr 2.




Da har du en to etg kake som ikke siger sammen etter to timer=)



Det krever mye utstyr for å lage fine kaker. Her er ett eks av mitt utvalg.









Når  pyntingen gjenstår er det bare å bruke fantasien og søke på nett etter inpirasjon. Kjøp utstikkere, forskjellige border, roseutstikkere og søk på youtube å se videoer over hvordan man lager forskjellige marsipanfigurerJ







Her er eks på noe jeg har laget:




Pynt i marsipan



Roser i icing



Bamser i marsipan


Her er bilder av noen ferdigpyntet kaker, alt er laget for hånd med verktøy:)




På bildet under er de hvite blomstene laget selv, resten er kjøpt på butikken,
man får mye fint der også.





Bokstavene har jeg trykket ut ved hjelp av hjerteformer.
Borden rundt kaken er også laget ved hjelp av verktøy,mens 
bamsene og skoene er laget for hånd. Her må man være litt tålmodig, det
kan være litt dillette noen ganger, men resultatet blir utrolig fint.



Håper innlegget var forståelig og om dere lurer på noe så ikke vær redd
for å ta kontakt. Det høres kanskje veldig avansert ut, men det er ikke så gale når man først setter i gang. 
Men som med alle andre ting gjør øving til mester. Jeg begynte med kakebaking for et år siden,ikke på heltid, men som en hobby. Kakene blir finere jo flere kaker man baker og jo mer erfaring man får.

Så hiv deg i det, dette klarere du fint.
Ingenting er så kjekt som å kunne bake din egen kake til ungene sine bursdagfeiringer eller til andre anledninger, men har man 
dårlig med tid så kan jeg være en reddende hånd vist du bor nærme Odda,
jeg tar kaker på bestilling om det skulle være ønskelig.

Mail med gjerne for spm:
han-bol@hotmail.com


-Hanne-


2 kommentarer:

My Dream sa...

Ojojoj... Sååå flink.... :)

Trine sa...

Så utrolig flink hun er!:) Jeg tenkte jeg skulle bake en marsipankake til min datter's 1-års dag i januar, og her fikk jeg jo mange gode tips:D